En gatehund ved navn Lilo

 • 27.02.2017, 17:31

Jeg vet ikke helt hvor jeg skal starte eller hva jeg skal si. Det er rett og slett vanskelig å sette ord på hele situasjonen. Tidligere denne uken ble det kjent at stortingsrepresentantene fra Senterpartiet; Jenny Klinge, Geir Pollestad og Kjersti Toppe kom med et representantforslag om å forby import av gatehunder til Norge. Både veterinærinstituttet og Den norske veterinærforeningen advarer mot import, men det jeg setter spørsmålstegn til, det er at Mattilsynet også gjør det? 

Mattilsynet. Mat-tilsyn. Tilsyn av maten vi mest sannsynlig spiser. Men nok om det, det er en annen diskusjon. Mattilsynet advarer også mot import. Fordi det ikke er trygt nok, fordi det er en smittefare ved import av dyr fra rabies-land og fordi vi ikke vet hvilke sykdommer disse dyrene muligens kan smitte våre kjære statsborgere med. Derfor har jeg et spørsmål til dere, vårt kjære Mattilsyn: 

I 2017 ble det nye krav for å reise med hund til Norge. Før var kravet følgende: 

 • Hunden skal ha helsesertifikat eller pass. 
 • Hunden skal ha gyldig rabiesvaksinasjon.
 • Hunden skal ha identitetsmerking. (ID)

Nå er kravet:

 • Hunden skal få behandling hos veterinær mot revens dvergbendelorm 24-120 timer før ankomst til Norge.
 • Samt punktene nevnt over. 

 
 

Ved siden av meg nå ligger 11 måneder gamle Lilo. Hvilke raser hun er blandet med, det er uvisst. Far er podenco. Far er adoptert til Norge. Albert mener jeg han heter. Mor er uvisst, for hun vet man ikke hvor er. Lilo har 2 søsken. Ei befinner seg på Kløfta og ei i Lørenskog. De ble adoptert i høst. 

Lilo ble flydd til Norge i oktober. I bagasjen hadde hun en uvisst fortid og en stor fremtid. Med seg hadde hun kravene til Mattilsynets import for hunder. Hun hadde microchip og pass i orden. Rabiesvaksinasjonen var det heller ingenting å si på. Men jeg ønsker også å fortelle hva annet hun hadde pakket kofferten sin med:

 • Vaksinasjon mot revens dvergbendelorm.
 • PHPPi vaksine.
  - En firekomponents vaksine som beskytter mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvo (virussykdom) og parainfluensa (kennelhoste)
 • Blodprøve for å sjekke at det er nok antistoff slik at hun er beskyttet mot rabies. 
  - Titeren må være på minst 0,5. Dette resultatet blir også sendt til MT.
 • Markekur og lusekur.
 • Traceskennel.
  - Karantene Lilo ble satt i før hun kunne reise til Norge. Her ble en siste veterinærsjekk gjort før passet ble stemplet godkjent.
 • Utvidet blodprøve.
  - Sjekkes da for middelhavssykdommer, leverfunksjoner, nyrefunksjoner, proteiner i blodet og hvite og røde blodlegemer. Blodprøvene blir deretter sendt til statlig eide laboratorier som er på Mattilsynet sin liste over godkjente laboratorier. 
 • Tracesdokument.
  - Etter at veterinæren sjekket at Lilo var frisk og klar for avreise lager h*n et tracesdokument som følger Lilo hele vegen. Dette er et bevis på hvor Lilo kommer fra, hvor hun skal og at hun er frisk nok til å reise og kan videreformidles. 
 • TOLL
  - Når Lilo landet i Norge måtte hun inn på RØDT, for å fortolles. Her måtte alle papirer og pass legges frem. 
 • Ormkur 
  - Ny ormkur etter at Lilo var kommet til Norge.

 


Lilo sammen med storesøsteren Lea, 5 år gammel chihuahua. Not sisters by blood, but sisters by heart. 
 

Derfor lurer jeg på kjære Mattilsyn; hvordan kan det ha seg at Lilo på 11 måneder, som har et bedre vaksinasjonskort enn de fleste norske hunder, som har pass til EU, og som kommer fra et rabiesfritt land. Hvordan kan det ha seg at hun er en trussel? For i mine øyne er det ikke Lilo som utgjør trusselen her.
Det er rev, ulv, og deg og meg som farter over svenskegrensa hver dag. I Sverige ble det nemlig påvist revens dvergbendelorm i 2010. Det er de 10 000 av hundene som blir fraktet ulovlig, samme vei som du og jeg handler billig kjøtt. Det er de som utgjør en trussel. Hvorfor er det da vi som virkelig velger å følge regelverket, hvorfor er det vi som møter på rødt i tollen, hvorfor er det da vi som skal straffes? 

Det er åpenbart at regelverket burde bli strengere, det tror jeg vi alle kan være enige om. Det burde bli strengere krav for å importere hund, for dagens krav er latterlig lavt. Men er det importørenes ansvar? Som får godkjent i tollen fordi de har fulgt alle krav og enda litt til. Hvorfor velger dere da å gjemme dere bak et forbud?

 

Det er ikke lovlig import som er problemet her. Det er deg, kjære Mattilsyn. Det er du som ikke gjør jobben din.

 

Kildeliste
HER HER HER HER

 

DEL GJERNE VIDERE!

Lets do this!

 • 25.02.2017, 19:142017, lets go.

Search

Bloggdesign

hits